Видатні люди часто славляться екстравагантними витівками чи поведінкою. Можливо, це інша сторона їх творчої натури. Ми зібрали нетривіальні звички відомих людей.

Леонардо да Вінчі

7 чудернацьких звичок геніїв

Shutterstock.com

Художнику, ученому та винахіднику Леонардо да Вінчі приписують незвичну звичку щодо сну. Він, як кажуть, спав так званим поліфазним сном, що означає не довготривалий сон вночі, а короткі дрімання кожні кілька годин.

Оноре де Бальзак

7 чудернацьких звичок геніїв

journalpulp.com

Оноре де Бальзак був надзвичайно продуктивним письменником. За своє життя він написав понад 80 творів. Найбільш відомою звичкою письменника стало те, що він випивав до 50 чашок кави на день. Інколи саме цей факт пов’язують з його продуктивністю.

Але варто відзначити і його надзвичайну працьовитість – Бальзак писав по 16 годин на день. В одному з листів він описав свій графік: письменник лягав спати о 6-ій чи 7-ій годині вечора, прокидався о 1-ій ночі, писав до 8-ї, знову відправлявся спати на годинку, після чого знову писав до 4-ї пополудні.

Також письменник славився екстравагантними звичками щодо витрат. Один із рахунків Бальзака говорить про замовлення 58 пар рукавичок за раз.

Людвіг ван Бетховен

7 чудернацьких звичок геніїв

en.wikipedia.org

У біографії Людвіга ван Бетховена описано, що композитор полюбляв приймати ванну. Як вважають біографи, для нього обливання водою було своєрідною медитативною практикою, яку ніхто не міг переривати. Крім того, Бетховен мав особливу традицію приготування кави – він завжди відраховував рівно 60 зернин на чашку.

Іммануїл Кант

7 чудернацьких звичок геніїв

en.wikipedia.org

Філософ Іммануїл Кант був надзвичайно зациклений на своєму графіку дня. Він завжди вставав в один і той самий час – о 5-ій годині ранку, випивав чашку чаю та викурював одну трубку. Потім Кант працював над своїми текстами та йшов на лекцію, а після лекції, незалежно від погоди, здійснював одногодинну прогулянку. Кажуть, прогулянки були настільки точно визначені по часу, що сусіди могли налаштовувати годинник по ним.

Нікола Тесла

7 чудернацьких звичок геніїв

en.wikipedia.org

Відомий винахідник Нікола Тесла вважав, що гімнастика для пальців ніг стимулює його мозок. Кожного вечора перед сном він згинав пальці ніг по сто разів.

Трумен Капоте

7 чудернацьких звичок геніїв

en.wikipedia.org

Письменник Трумен Капоте все життя у всі поїздки брав із собою свою дитячу ковдру, яку зшила для нього няня.

Сальвадор Далі

7 чудернацьких звичок геніїв

en.wikipedia.org

Художник Сальвадор Далі надавав особливого значення натхненню від снів. Щоб «спіймати» момент між сном та пробудженням, він, кажуть, дрімав з ключами в руках. Коли він засинав, ключі падали, брязкіт будив художника, і він міг повертатись до роботи.